bert2

nieuws

De criminele drugsindustrie: bedreiging voor onze rechtsstaat

30 oktober 2018

De kranten staan er vol van. Gedumpt drugsafval, ontmantelde drugslaboratoria. Het is geen ver van ons bed show. Integendeel, het komt heel dicht bij. Zoals in Nijmegen, met kilometers lange sporen van giftig drugsafval. Niet op een  achteraf industrieterrein, maar midden in een gewone woonwijk. Een levensgevaarlijke situatie. Het moet toch niet gekker worden!

Drugsproductie is een keiharde criminele industrie
Professor Pieter Tops schreef er met anderen een onthullend en tegelijk schokkend rapport over met de naam  “Waar een klein land groot in kan zijn”. Uit dat rapport blijkt dat er in 2017  voor bijna 19 miljard aan XTC, mdma en andere troep is omgezet in ons land. En dat is dan nog een voorzichtige schatting. Ik weet nu hoe het bij u zit, maar ik heb weinig beeld bij zo’n enorm bedrag. Dus ik ben ter vergelijking even gaan kijken wat wij in Nederland jaarlijks aan justitie, veiligheid en defensie uitgeven. Dat is samen ruim 23 miljard. Dus al die uitgaven aan politie op straat, rechercheurs die moordzaken oplossen, een onafhankelijke rechtspraak, nieuw materieel voor defensie en een goed werkend leger, dat is ongeveer even veel als wat  criminelen omzetten met  deze praktijken. Nederland is het grootste exportland geworden. Wees er vooral niet trots op.

Gelderland stijgt met stip...
We hebben hier te maken met een keiharde criminele industrie, die een gif is niet alleen voor onze volksgezondheid, maar ook voor onze rechtsstaat en democratie. De toppers Brabant en in mindere mate Limburg en Zuid-Holland hebben nog steeds een dubieuze voorsprong op het gebied van drugsafval, maar Gelderland stijgt met stip. Vorig jaar waren er 11 drugslabs/locaties in Gelderland. En ik durf te wedden dat we dit jaar de top drie met gemak gaan halen.

Wat wil CDA Gelderland?
Als CDA-Gelderland leggen wij ons hier niet bij neer. Wij zijn zeker niet naïef, maar komen op voor onze inwoners, voor onze rechtstaat. Deze industrie veroorzaakt grote gevaren voor de volksgezondheid. Daarom dat wij in de Gelderse Staten bij voortduring pleiten voor ondersteuning en uitbreiding van de opsporing. Waar nodig, ondersteunen wij als provincie met extra middelen de aanpak van politie, burgemeester en justitie.

Legalisering helpt niet en is een waar zwaktebod
Wat wij zeker niet gaan doen is toegeven aan het cynisme dat de strijd tegen synthetische drugs is verloren. Nu al zijn er artsen en politici, die pleiten voor het legaliseren van de drugspillen, XTC etcetera, want ‘dan krijgen we er grip op en wordt het allemaal beter’.

Alsof die drugs zo goed voor je zijn. Steeds vaker lees ik  berichten van auto-ongevallen met dodelijke afloop, waarbij de veroorzakende chauffeur onder invloed was van alcohol of pillen dan wel een combi daarvan. Dat brengt mij ook bij de vraag: wat voor samenleving willen wij zijn. Moet iedereen alles maar binnen handbereik hebben en kunnen nuttigen ongeacht de schadelijke gevolgen daarvan? Het CDA zit daar echt anders in. En ja, dan worden wij wellicht moralistisch gevonden. Maar de ongeremde vrijheid van de één mag wat het CDA betreft nooit ten koste gaan van die van een ander. Drugs treffen vaak de zwaksten in de samenleving. Daar komen wij voor op. Criminelen gaan wij zeker niet belonen, maar bestraffen. De drugsindustrie is hier vooral ook groot omdat de pakkans en de strafmaat hier lager zijn.

Samen trekken aan één touw, tegen de drugsproductie
Regulering is niet de oplossing. Een harde en gecoördineerde aanpak van politie en justitie en bevoegd gezag wel. Synthetische drugs zijn niet alleen een probleem van het zuiden en oosten van Nederland, maar een nationaal probleem met internationale consequenties voor de positie en het imago van Nederland. Landelijk moet de aanpak hogere prioriteit krijgen, maar ook op lokaal vlak is het nodig dat burgemeesters de handen ineenslaan en dat de Regionale Informatie- en Expertise Centra (RIEC’s) voldoende middelen krijgen. Daarvoor pleitten wij als CDA. Samen trekken aan één touw!

Deze week werd bekend dat voor de aanpak, na een forse lobby van provincie en gemeenten, 300.000 euro extra beschikbaar wordt gesteld.  Een hele goede zaak, maar nog niet genoeg. Het is een zaak van lange adem, maar o zo noodzakelijk. In het belang van onze inwoners.

Bron: Bert Komdeur