imec

nieuws

CDA terughoudend over financiele bijdrage vestiging IMEC

12 september 2018

Vorige week verscheen in de media het bericht dat onderzoeksinstelling IMEC een vestiging wil openen in Gelderland. Dat is positief. Het bedrijf wil samenwerken met onze twee Gelderse universiteiten (Wageningen en Nijmegen) en past bij de economische thema’s waar Gelderland sterk in is: voedsel, gezondheid en technologie. IMEC kan een belangrijke verbinding zijn tussen de universiteiten en het bedrijfsleven.

Toch heeft het CDA Gelderland terughoudend gereageerd, want voor deze vestiging in Gelderland wordt van de provincie een bijdrage van €65 miljoen gevraagd. “Daarom is voor ons van cruciaal belang, hoe deze vestiging gaat bijdrage aan de inwoners en ondernemers in Gelderland. Voordat we een definitief besluit nemen moet wel heel duidelijk worden wat de meerwaarde voor de samenleving is. We hebben nog veel vragen. Hoe profiteren MKB-ers en starters van deze vestiging? Welke effect heeft dit op ons onderwijs? Kunnen ook de MBO’s hiervan profiteren? En wat is het effect op de werkgelegenheid? Uiteindelijk moeten deze zaken opwegen tegen de hoogte van de investering.”, aldus Daisy Vliegenthart-Goedhart, woordvoerder regionale economie voor het CDA Gelderland.

Fractievoorzitter Harold Zoet vult aan: “Wij willen eerst meer informatie voor een goede afweging. Er moet een onderzoek worden uitgevoerd wat nu de meerwaarde van vestiging is voor de Gelderland. Daarnaast willen we ook graag meer gesprekken met zowel voor- als tegenstanders, zodat we de belangen goed kunnen afwegen. Uiteindelijk gaan we met dit soort besluiten niet over één nacht ijs en willen we een goede afweging kunnen maken op basis van de feiten”.

Bron: Daisy Vliegenthart