Mezen fruitschade

nieuws

CDA wil actie na uitspraak RvS mezenschade

11 mei 2018

Sinds 2017 krijgen fruittelers geen vergoeding meer van de provincies bij schade die wordt aangebracht door mezen. Doordat de mees een beschermde diersoort is, is het voor de fruittelers zeer lastig om de schade te voorkomen. Het CDA vindt dan ook dat de schade die veroorzaakt wordt door mezen moet worden vergoed.

De Raad van State heeft 9 mei 2018 geoordeeld dat de provincies de schade die ontstaat door de mezen moeten blijven vergoeden. En een nieuwe regeling moeten treffen.

Engelina van Steenbrugge, Statenlid CDA Gelderland: “Wij zijn heel erg blij met deze uitspraak van de Raad van State. De provincie verwachtte van fruittelers dat zij zelf maatregelen moeten nemen om de schade te voorkomen door een combinatie van hagelnetten boven de boomgaarden en vogelnetten langs de randen. Het is alleen helemaal niet aangetoond of dit ook echt gaat werken. En het vraagt een investering van boeren die bedrijfseconomisch onverantwoord is.”

Het CDA heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van gedeputeerde staten en wil weten wat de provincie nu gaat doen om deze schade wel te vergoeden. Daarnaast roept Van Steenbrugge op om dit snel te doen.”Want de het oogstseizoen staat alweer bijna voor de deur, het kan niet zo zijn dat de fruittelers nog meer financieel gedupeerd worden.”

Bron: Engelina van Steenbrugge