fipronil

nieuws

CDA steunt meldpunt Fipronil

8 maart 2018

In de Statenvergadering heeft het CDA Gelderland het voorstel om 100.000 euro voor het meldpunt uit te trekken gesteund. Het meldpunt in het Poultry Expertise Centre voorziet in een grote behoefte bij pluimveehouders. Het meldpunt is speciaal voor pluimveehouders die direct of indirect met de problematiek van fipronil te maken hebben. Voor het CDA voldoende reden om het bestaan van het meldpunt te verlengen en daarvoor middelen beschikbaar te stellen.

De pluimveesector is medio 2017 getroffen door een zeer vervelende, en naar nu blijkt een hardnekkige crisis: Fipronil. Een crisis van ongekende omvang. Het CDA kent het verdriet in deze sector en de machteloosheid waar de pluimveehouder mee te maken heeft. Het is in en in triest wat zich in deze, meestal, familiebedrijven heeft afgespeeld en nog afspeelt. Immers, veel bedrijven zitten nog steeds op slot.

Vanaf het begin zijn er diverse Gelderse gemeenten zoals Barneveld en Ede die zich hebben ingezet voor de sector. En ook de provincie heeft, waar dat mogelijk was, steun gegeven. Er is door onder meer het CDA in 2017 een motie (M49) ingediend waarmee twee zaken aan de orde zijn gesteld: wetenschappelijk onderzoek naar bloedluisbestrijding en het verder ondersteunen van de activiteiten van het Poultry Expertise Centre in Barneveld. Deze ondersteuning wordt na een jaar geëvalueerd.

Gemeenten en regionale bestuurders van LTO hebben in het Poultry Expertise Centre een meldpunt ingericht. Het meldpunt is bedoeld als aanspreekpunt om vragen te beantwoorden en knelpunten te inventariseren. De pluimveehouders kunnen bij dit meldpunt terecht.

Dit meldpunt voorziet in een grote behoefte. Er zijn al meer dan 2.000 contacten afgehandeld. Voor het CDA is dat meer dan voldoende reden om het bestaan van het meldpunt te verlengen en daarvoor middelen beschikbaar te stellen.
 
De inzet van vertrouwenspersonen en ondernemersbegeleiding voorziet in een behoefte bij de pluimveesector. Je merkt dat de pluimveesector gebruik maakt van deze begeleiding en vertrouwenspersonen. Personen met een luisterend oor, een praatje aan de keukentafel, een hand op de schouder op het moment dat je het nodig hebt, zijn zaken die helpen, die er echt toe doen. En dat steuntje in de rug geven waarmee de pluimveehouder weer verder kan. Het CDA is voorstander van vertrouwenspersonen. Je merkt dat de sector vertrouwenspersoon en ondernemersbegeleiding nodig heeft. De pluimveesector heeft behoefte aan ondersteuning en dat wordt met dit voorstel, de uitwerking van motie M49 mogelijk gemaakt. Het CDA zal daarom dit voorstel steunen.

Bron: Engelina van Steenbrugge