bea_op_stage

nieuws

Bea Schouten: Democratie en Jongeren

29 mei 2017

Afgelopen maanden heeft de provincie nagedacht over manieren waarop jongeren beter betrokken kunnen worden bij de democratie.

Al sinds jaar en dag organiseert de provincie jongeren debatten: Onderweg naar het Lagerhuis, het provinciale jeugddebat en MEP (model European Parlement). Daar doen middelbare scholen aan mee, meestal met jongeren vanaf 16 jaar. Deze debatten blijven, want het  enthousiasme van jongeren hiervoor is altijd groot.   

Maar we willen meer. Democratische betrokkenheid van jongeren kan namelijk nieuwe perspectieven opleveren voor de politiek. Daarnaast verwachten we dat de jongeren zichzelf meer betrokken en meer gehoord voelen, wanneer zij hier actief mee aan de slag gaan. De jongerenparticipatie levert op deze manier voordelen op voor de jongeren én voor de democratie. We zijn ons op dit moment aan het oriënteren hoe we dit beter handen en voeten kunnen geven. Afgelopen commissie RLW bleek veel enthousiasme over dit thema bij de statenleden en een groep enthousiaste statenleden denkt met ons mee, vanuit het CDA zal Daisy Vliegenthart deelnemen.

Zelf heb ik inmiddels al een aantal keren een jongere een dag mee laten lopen. Erg leuk, zowel voor de jongere als voor mezelf. Dus wanneer je interesse hebt om met een bestuurder mee te kijken, laat het me weten.

 

Bron: Bea Schouten