bea op het water

blog

Het DNA van de Veluwe

5 juli 2016

 

#Veluweop1 is de ambitie die de provincie  nastreeft bij de Gebiedsopgave Veluwe. En die ambitie is eendrachtig overgenomen door de hele Veluwe met alle daarbij betrokken partijen.  Bij een werkbezoek aan de Noord-Veluwe op 1 juli kreeg ik een beeld van wat de Noord Veluwe aan die ambitie wil bijdragen. En dat is niet gering.

 

Een eerste bezoek aan de Rijsgaardhoeve in Elburg liet een betrokken ondernemer zien, die zijn intensieve varkenshouderij heeft omgebouwd naar een nieuw concept:  een combinatie van Welness, B&B en vergaderen op een hele mooie locatie. De rust, ruimte en uitstraling past prima bij het gebied. Het tweede bezoek aan de dr. A Vogel tuinen eveneens in Ermelo liet een heel ander beeld zien, maar evenzo passend in de natuur en de omgeving. Prachtige tuinen, vrij toegankelijk, met diverse wandelroutes, een zorgboerderij met verstandelijk beperkte jongeren die volop meewerken en planten waar erkende medicijnen van gemaakt worden voor Biopharma. Hier vooral beeld van een echte grote onderneming, die zijn grondstoffen put uit de Veluwe. Met respect voor de natuur en ook maatschappelijk betrokken. Vervolgens via de haven van Elburg, met wensen t.a.v. de waterrecreatie, over het water op de randmeren. Bekeken waar daar de kansen liggen voor toerisme en recreatie. Die zijn zichtbaar groot, het water voegt echt beleving toe aan het gebied, de steden en dorpen liggen erg mooi aan het water en dat kan maken dat de toerist langer op de Veluwe blijft.  Als laatste heb ik een uitkijktoren geopend, bij Harderwijk, aan de A28, waar de provincie in het kader van het regio contract programma’ Gastvrije regio’ aan bij heeft gedragen. Het geld is half door de provincie en half door het van der Valk hotel betaald. Een gedurfd ontwerp, 50 meter hoog, 225 trappen, en een prachtig uitzicht over de Veluwe en de kustlijn van de Randmeren.

 

Tijdens mijn gesprek met de bestuurders van de Noord-Veluwse gemeentes viel me de grote betrokkenheid op bij de Veluwe en de kansen van hun gebied. De Hanze steden zijn erg actief, maar ook de anderen willen de kansen grijpen. Er is steun voor de gebiedsopgave en de bereidheid om samen de schouders eronder te zetten. In een eerder bezoek viel me ook bescheidenheid op, het zijn harde werkers die niet snel reclame voor zichzelf maken. Mijn stellige overtuiging is dat je bent wat je uitstraalt. Het is volgens mij juist heel belangrijk om je kracht te laten zien. En kracht is er daar zeker, nu nog goed voor het voetlicht brengen!

Auteur: Bea Schouten